Visual

Uitstroom arbeid

Leerlingen in leerroute 4 stromen uit naar (beschut) werk. Van leerlingen in leerroute 3 is bij instroom nog onduidelijk welke arbeidsvaardigheden zij bezitten.

Op De Keerkring vso zitten leerlingen in een stamgroep. We delen de leerlingen zo in dat er onderwijs aan de hele groep tegelijk kan worden gegeven, uiteraard met individuele accenten waar dat nodig is. Alle groepen krijgen op de stamdagen cognitieve, sociale, expressieve en zaakvakken (wereldoriëntatie) aangeboden. Sport is een vast vak voor iedere groep.

Arbeidsoriëntatie (12-14 jarigen)

Elke groep krijgt praktijkvakken aangeboden. Daarin komen naast de sociale vaardigheden ook de werknemersvaardigheden en praktische vaardigheden aan bod, die passen bij de uitstroom van de leerlingen. Tijdens de oriënterende fase krijgen de leerlingen alle profielen aangeboden:

  • profiel 1: werken in de keuken, werken in de bediening
  • profiel 2: werken in het groen, werken in de techniek
  • profiel 3: werken in de winkel, werken in de schoonmaak
  • profiel 4: werken in creatief, werken in arbeidstraining

Arbeidsvoorbereiding (14-16 jarigen)

Na de arbeidsoriënterende fase laat de leerling één profiel vallen. De leerling maakt een keuze vanuit eigen interesse en op advies van school (gebaseerd op motivatie, ontwikkeling en perspectief). In het onderwijs komt steeds meer nadruk te liggen op werknemersvaardigheden. Om die vaardigheden optimaal te ontwikkelen maken we op De Keerkring vso gebruik van de Boris-aanpak.

Uitstroomfase (16+ jarigen)

In deze fase wordt steeds meer duidelijk wat een leerling kan gaan doen na het verlaten van De Keerkring vso. De leerlingen doen tijdens de praktijkvakken met hun leerkracht ervaring op bij een leerwerkplek (LWP) en lopen individuele stages op een mogelijk passende uitstroomplek. Het praktijkonderwijs krijgt een steeds prominentere rol.

Transitieplan

In het jaar dat een leerling 16 jaar wordt, start de schoolverlatersprocedure. Die is gericht op een soepele overgang naar de best passende (werk)plek in de maatschappij. Het stagebureau organiseert een transitiegesprek tussen school, leerling en ouders. Hierin zetten we de toekomstmogelijkheden van de leerling op een rij en stellen een tijdsplan op voor de laatste schooljaren. We bespreken de stage- en uitstroommogelijkheden en ook praktische zaken als het aanvragen van een beoordeling arbeidsvermogen, indicaties, etc. Regelmatig evalueren we de ontwikkeling van de leerling met de leerling en zijn ouders. We kunnen dan in overleg het transitieplan bijstellen of wijzigen.

Alle leerlingen van De Keerkring vso kunnen een diploma halen, op basis van hun portfolio. Leerlingen in leerroute 3/4 ontvangen het diploma vso arbeidsmarktgerichte uitstroom of het diploma vso uitstroomprofiel dagbesteding.