Uitstroom dagbesteding
Van onze leerlingen in leerroute 1/2 verwachten we dat zij onvoldoende arbeidsvaardigheden kunnen ontwikkelen om uit te stromen naar een vorm van werk.
Leerlingen met die leerroute 1/2 volgen zitten op De Keerkring vso in de vso-A groep, in de leeftijd van 12-18 jaar. De leerlingen krijgen les in de eigen groep, van vaste begeleiders. Hierdoor ontstaat de veilige en beschermde omgeving die deze leerlingen nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. De onderwijsactiviteiten voor deze leerlingen worden intensief begeleid.
Wonen en vrije tijd
Er komen vaardigheden aan bod die leerlingen in het dagelijks leven nodig hebben op het gebied van wonen en vrije tijd. We werken onder andere aan een aantal (lichte) huishoudelijke taken zoals de afwas, het maken van een sopje en de was aanzetten. Lichaamsbesef is belangrijk, is iets warm of koud, droog of nat? Kun je met twee handen sneller werken dan met één?
Lichaamsverzorging
Lichaamsverzorging komt ook aan bod, van handen wassen tot tandenpoetsen, maar ook douchen en jezelf afdrogen. Verder houden we ons bezig met het leren doen van een boodschap (voetgangersgedrag in het verkeer, klantgedrag in de winkel) en het invullen van je vrije tijd (denk aan het spelen van een gezelschapsspel, het maken van een puzzel of luisteren naar muziek).
Oriëntatiefase
In de oriëntatiefase (12-14 jarigen) maken leerlingen met het uitstroomprofiel dagbesteding kennis met vier profielen:
- profiel 1: werken in de keuken, werken in de bediening
- profiel 2: werken in het groen, werken in de techniek
- profiel 3: werken in de winkel, werken in de schoonmaak
- profiel 4: werken in creatief, werken in arbeidstraining
Tijdens deze fase brengen we de vaardigheden van de leerlingen in kaart. Het niveau op kernvakken als Nederlands en rekenen is niet per definitie bepalend voor de doorstroom. Het gaat ook om onder andere sociale vaardigheden die bepalen waar zij het beste op hun plaats zijn na school.
Voorbereidende fase
De meeste leerlingen binnen leerroute 1/2 bieden we vanaf de voorbereidende fase alleen nog profiel 4. De leerlingen doen tijdens de praktijkvakken met hun eigen leerkracht ervaring op bij een leerwerkplek. Sommige leerlingen kunnen een dagdeel meedoen bij de reguliere praktijkvakken
Uitstroomfase
Leerlingen komen in de uitstroomfase als zij 16 jaar zijn. In het schooljaar waarin zij 16 jaar worden, start de schoolverlatersprocedure. Die is gericht op een soepele overgang naar de best passende (werk)plek in de maatschappij. Het stagebureau organiseert een transitiegesprek tussen school, leerling en ouders. Hierin zetten we de toekomstmogelijkheden van de leerling op een rij en stellen een tijdsplan op voor de laatste schooljaren. Voor leerlingen in leerroute 1/2 is een individuele stages op een mogelijk passende uitstroomplek meestal onderdeel van het transitieplan.
Alle leerlingen van De Keerkring vso kunnen een diploma halen, op basis van hun portfolio. Leerlingen in leerroute 1/2 ontvangen het diploma vso uitstroomprofiel dagbesteding.